Προηγούμενες Διοργανώσεις

Προηγούμενες Διοργανώσεις

Διοργάνωση 2014-2015

Η δράση υλοποιήθηκε πρώτη φορά το σχολικό έτος 2014-2015 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και μετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ηθοποιών, σκηνοθετών και  συνθετών, δημιούργησαν ομάδες εργασίας και δραστηριοποιήθηκαν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες του καθενός, σε όλες τις εκφάνσεις ενός θεατρικού έργου: τη διασκευή σεναρίου, τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, τη στιχουργία, τη χορογραφία, την κατασκευή πρωτότυπων σκηνικών και κουστουμιών, τη δημιουργία ψηφιακού υλικού. Όσον αφορά την παιδαγωγική διάσταση, η ενασχόλησή τους με το επιστημονικό περιεχόμενο και η εμβάθυνση, έπειτα από δική τους παρότρυνση, στις φυσικές έννοιες για την καλύτερη σκηνική απόδοση των ρόλων, αποτελεί ενδεικτικό παράγοντα της χρησιμότητας τέτοιων δράσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διοργάνωση 2015-2016

Μετά την ένθερμη υποδοχή της δράσης το σχολικό έτος 2014-2015 από εκπαιδευτικούς και μαθητές της Αττικής, οι διοργανωτές αποφάσισαν να τη διευρύνουν ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να συμμετέχουν σχολεία και από άλλες περιφέρειες της χώρας. Έτσι για το σχολικό έτος 2015-2016 και πάλι με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, προγραμματίστηκαν δύο τελικές εκδηλώσεις, μια σε Αθήνα και μια σε Θεσσαλονίκη, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στα σχολεία που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, να συμμετέχουν στην ειδική κατηγορία των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων. Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων επιλέχθηκαν χώροι που προάγουν την έρευνα και τις επιστήμες: η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ στην Αθήνα & το Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.  Συνολικά εκείνη τη χρονιά στη δράση συμμετείχαν 29 σχολεία, 46 εκπαιδευτικοί και 509 μαθητές. Συγκεκριμένα 254 μαθητές μαζί με 21 εκπαιδευτικούς από 14 διαφορετικά σχολεία της Αττικής, 120 μαθητές μαζί με 14 εκπαιδευτικούς από 8 διαφορετικά σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, και 135 μαθητές μαζί με 11 εκπαιδευτικούς από 7 σχολεία που ανήκουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διοργάνωση 2016-2017

Την τρίτη χρονιά διεξαγωγής της, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, η δράση μας είχε τη χαρά να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερες συμμετοχές, συνολικά 39 σχολεία, 88 εκπαιδευτικούς και 720 μαθητές. Συγκεκριμένα 16 σχολεία, 30 εκπαιδευτικοί και 270 μαθητές συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αθήνας στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, 11 σχολεία, 25 εκπαιδευτικοί και 250 μαθητές στη Θεσσαλονίκη στο Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ενώ 12 σχολεία με 33 εκπαιδευτικούς και 200 μαθητές συμμετείχαν μέσω βίντεο.

Τη χρονιά αυτή έγινε διάκριση της αξιολόγησης των συμμετοχών σε Γυμνάσια και Λύκεια ενώ για πρώτη φορά θεσπίστηκε βραβείο για τη «Διάδοση και προώθηση της παράστασης» με στόχο να επιτευχθεί ένα άνοιγμα των σχολείων προς την τοπική κοινωνία τους, να ενημερωθούν και, ει δυνατόν, να εμπλακούν φορείς και απλοί πολίτες.  Στο πνεύμα αυτό δε, η εκδήλωση της Αθήνας εντάχθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης διοργάνωσης «Ημέρες Δημιουργικής Έκφρασης και Επιστήμης, Ανοιχτά Σχολεία για μια Ανοιχτή Κοινωνία» κατά τη διάρκεια της οποίας φιλοξενήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις που στόχο είχαν το άνοιγμα του σύγχρονου σχολείου προς την κοινωνία μέσω δημιουργικών μεθόδων διδασκαλίας της επιστήμης και της επικοινωνίας αυτής με τρόπο καινοτόμο και συνάμα πολυδιάστατο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διοργάνωση 2017-2018

Την τέταρτη χρονιά διεξαγωγής της η δράση μας ενέταξε κι επίσημα στη διοργάνωσή της συμμετοχές Δημοτικών Σχολείων, δόθηκαν ειδικά βραβεία στα σχολεία που πρωτοτύπησαν κι ενέταξαν διαδραστικά στοιχεία στην παράστασή τους ενώ σε τρεις από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν στην εκδήλωση της Αθήνας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο Athens Science Festival 2018 ανεβάζοντας την παράστασή τους στην Τεχνόπολη στο Γκάζι!

Επίσης τη χρονιά αυτή απονεμήθηκε στη Science View  το Βραβείο ΕΠΙ2 2018 στην κατηγορία Δράσεις & Καμπάνιες Ευαισθητοποίησης, για τη δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο». Τα Βραβεία ΕΠΙ2,  διοργανώνονται στο πλαίσιο του Athens Science Festival με σκοπό να επιβραβεύσουν ένα ευρύ φάσμα επικοινωνιακών ενεργειών οι οποίες απευθύνονται τόσο στο ειδικό κοινό που ενδιαφέρεται για το αντικείμενο, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Οι συνολικές συμμετοχές έφτασαν τα 45 σχολεία, τους 102 εκπαιδευτικούς και 876 μαθητές. Συγκεκριμένα 19 σχολεία, 40 εκπαιδευτικοί και 351 μαθητές συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αθήνας στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, 11 σχολεία, 27 εκπαιδευτικοί και 228 μαθητές στην Θεσσαλονίκη στο Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ενώ 15 σχολεία με 35 εκπαιδευτικούς και 297 μαθητές συμμετείχαν μέσω βίντεο.

Τέλος σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και την European Physical Society δόθηκαν 4 υποτροφίες σε εκπαιδευτικούς για την παρακολούθηση του θερινού σχολείου CREATIONS.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διοργάνωση 2018-2019

Την πέμπτη χρονιά διεξαγωγής της δράσης, για πρώτη φορά ειδικοί από τους χώρους της τέχνης και της διδακτικής θετικών επιστημών, παρακολούθησαν τις παραστάσεις και ενίσχυσαν την παιδαγωγική αξία της δράσης, βοηθώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς με τα εποικοδομητικά σχόλιά τους. Στην Αθήνα παρευρέθηκαν οι:

  • Μαρία Δημάκη Ζώρα, Επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
  • Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Ερμηνευτής και τραγουδοποιός
  • Νίκη Κρασάκη, Συνθέτρια και μουσικός
  • Μάρθα Γεωργίου, Βιολόγος, δρ. ΠΤΔΕ

και στη Θεσσαλονίκη οι:

  • Κορίνα Βογιατζή, Δασκάλα με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Βασίλης Κουλούντζος, Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.
  • Μάρθα Κατσαρίδου, Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ

Παρουσιαστής της εκδήλωσης της Αθήνας ήταν ο Στέφανος Γιαγτζόγλου, εκπαιδευτικός Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και Stand up comedian, μέλος των Science Reactors, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα στην εκδήλωση. Πολύτιμη ήταν επίσης και η συνεισφορά των εθελοντών που για πρώτη χρονιά πλαισίωσαν την δράση.

Συνολικά συμμετείχαν 23 σχολεία, 65 εκπαιδευτικοί και 458 μαθητές. Συγκεκριμένα 12 σχολεία, 30 εκπαιδευτικοί και 248 μαθητές συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αθήνας στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, 6 σχολεία, 19 εκπαιδευτικοί και 128 μαθητές στην Θεσσαλονίκη στο Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ενώ 5 σχολεία με 16 εκπαιδευτικούς και 82 μαθητές συμμετείχαν μέσω βίντεο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διοργάνωση 2019-2020

Χρονιά που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων, που άλλαξε τις ζωές μας και καθιέρωσε νέα ήθη κι έθιμα στην καθημερινότητά μας.

Όλα ήταν έτοιμα για την τελική εκδήλωση της Αθήνας: οιδιοργανωτές οριστικοποιούσαν τις τελικές λεπτομέρειες, παρουσιαστής και σκηνοθέτης δούλευαν το κομμάτι της παρουσίασης, οι κριτές αδημονούσαννα δουν τις φετινές παραστάσεις, οι εθελοντές, γεμάτοι όρεξη και ενθουσιασμό, έτοιμοι να ζήσουν την εμπειρία μιας απαιτητικήςεκδήλωσης και οι σχολικές ομάδες προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την τελική τους πρόβα, όταν….μας χτύπησε την πόρτα η πανδημία! Όλος ο πλανήτης σε καραντίνα, θα γλύτωνε η εκδήλωσή μας; Η εκδήλωση αρχικά αναβλήθηκε και εν συνεχεία ματαιώθηκε. Παρ’όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε εκπαιδευτικός που συμμετείχε στη δράση:

«Παρά τον εγκλεισμό το δέσιμο της ομάδας μας ήταν τόσο μεγάλο που συνεχίσαμε να επικοινωνούμε και να δημιουργούμε και με αυτό τον τρόπο να υποστηριζόμαστε όλοι ψυχολογικά. Αυτή η ομαδική δουλειά και η δημιουργία αυτών των σχέσεων στο πλαίσιο της ομάδας είναι το μεγαλύτερο κέρδος περισσότερο και απο την παρουσίαση και τη βράβευση. Αυτό είναι και η ομορφιά της συμμετοχής σε αυτή τη δράση».

Ευτυχώς οι περισσότερες ομάδες είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν την εφαρμογή της δράσης και να καλύψουν τους επιθυμητούς παιδαγωγικούς στόχους, οι δε συμμετοχές με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις ολοκληρώθηκαν κανονικά.

Από τα 29 σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά, ολοκληρώσαν την προσπάθειά τους τα 17, με 51 εκπαιδευτικούς και 397 μαθητές να δίνουν για ακόμα μια χρονιά τον καλύτερό τους εαυτό!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διοργάνωση 2020-2021

Νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας: τηλεργασία και τηλεκπαίδευση έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας. νέα δεδομένα και για τη δράση μας η οποία, για πρώτη χρονιά στην ιστορία της, πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά: σεμινάρια με εκπαιδευτικούς, συναντήσεις με μαθητικές ομάδες, δημιουργία παραστάσεων εξ’ αποστάσεως, τελική εκδήλωση.

Και παρά το άγχος και την αγωνία μας για το αν και πώς θα λειτουργήσει τελικά αυτό το νέο εγχείρημα, μαθητές κι εκπαιδευτικοί δίνουν δυναμικά και πάλι το παρόν, αποδεικνύοντας πως όπου υπάρχει θέληση, διάθεση και όρεξη κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο.

Τα σχολεία στείλαν με βίντεο τις παραστάσεις τους οι οποίες προβλήθηκαν το Σάββατο 17 Απριλίου ενώ την Κυριακή 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με live streaming η τελετή βράβευσης, όπου εκπαιδευτικοί, μαθητές, κριτική επιτροπή και διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις κι εμπειρίες αυτής της πρωτόγνωρης για όλους χρονιάς. Για την διαδικτυακή προβολή χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες των YouTube, Zoom, Facebook αλλά και o εικονικός κόσμος του SECOND LIFE στον οποίο η Ελληνογερμανική Αγωγή μας παρείχε το συνεδριακό της κέντρο.

Μια διοργάνωση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας από όλες τις απόψεις. Πάνω από  2.500 άνθρωποι σε YouTube & Fb παρακολούθησαν το Σάββατο 18 Απριλίου την επίσημη πρεμιέρα των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων των σχολείων ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην εικονική έκθεση  «Ανέβα στο διάστημα» (http://spaceeu.ea.gr/el/aneva-sto-diastima/) από το «νησί» της Ελληνογερμανικής Αγωγής στον εικονικό κόσμο του Second Life.

Την Κυριακή 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητικών ομάδων η οποία και μεταδόθηκε μέσω live streaming. Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Στέφανος Γιαγτζόγλου, καθηγητής Βιολογίας και Science Comedian ενώ χαιρετισμό απηύθηναν  η κ. Γεωργία Φέρμελη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο κ. Μενέλαος Σωτηρίου, Πρόεδρος της Science View. Ακολούθησαν συνεντεύξεις με εκπροσώπους όλων των μαθητικών ομάδων οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας το πως βίωσαν τη φετινή εμπειρία και πώς υπερπήδησαν το εμπόδιο του εγκλεισμού ώστε να δημιουργήσουν και να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, έστω και διαδικτυακά. Κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων αυτών διατυπώθηκαν πολύτιμες και καινοτόμες παιδαγωγικές παρακτικές και διαδικασίες. Η κριτκή μας επιτροπή την οποία για φέτος αποτελούσαν η κ. Κατσαρίδου Μάρθα, Επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Χατζηνικολάου Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας στο ΕΚΠΑ και ο αγαπημένος μας ερμηνευτής και τραγουδοποιός κ. Κωνστατνόπουλος Χρήστος   συνομίλησαν με ενθουσιασμό με τους εκπροσώπους, εξήραν τα δυνατά σημεία κάθε παράστασης και στο τέλος απένειμαν τα βραβεία στις σχολικές ομάδες. Οι συμμετέχοντες στη δράση συνδέθηκαν στο event μέσω Zoom ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει είτε μέσω Zoom, YouTube, FB και Second Life.

Από τα 21 σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή τη χρονιά αυτή ολοκλήρωσαν τελικά την προσπάθεια τα 18 σχολεία, με 219 μαθητές και 41 εκπαιδευτικούς.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Διοργάνωση 2021-2022

Το σχολικό έτος 2021 – 2022 ήταν ιδιαίτερο, με αρκετές προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.  Εάν και την τρέχουσα χρονιά οι σχολικές μονάδες παρέμειναν ανοιχτές και λειτουργικές, παρ’ όλα αυτά τα κρούσματα που εμφανιζόντουσαν σε αυτές εμπόδιζαν σε ορισμένες περιπτώσεις την πραγματοποίηση ενεργειών από τις συμμετέχουσες ομάδες και δυσκόλευαν και την υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς και τους διοργανωτές.

Η υποστήριξή των μαθητικών ομάδων και των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε κυρίως διαδικτυακά μέσω εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς αλλά και κατ’ ιδίαν συναντήσεων με σχολικές ομάδες μέσω zoom ή/και Webex.  Στις 17/9/2021 άνοιξε η φόρμα εγγραφών για δηλώσεις συμμετοχής των σχολείων που ενδιαφέρονταν να εφαρμόσουν τη δράση για το τρέχον σχολικό έτος. Ως τις 23/1/2022, ημερομηνία ολοκλήρωσης των εγγραφών, είχαν δηλώσει συμμετοχή 40 σχολεία οι εκπαιδευτικοί των οποίων παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό εργαστήριο που διοργανώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021 αλλά και το 2ο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη των εγγραφών, στις 27 Ιανουαρίου 2022.  Από αυτά, μέχρι και τις τελικές εκδηλώσεις, είχαν ολοκληρώσει την εφαρμογή της δράσης τα 26

Η τελική εκδήλωση για την παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων και προσπαθειών των μαθητικών ομάδων που είχαν επιλέξει να συμμετέχουν με ζωντανές παραστάσεις πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2-3 Απριλίου, στα εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή. Τα 10 σχολεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση, παρουσίασαν 9 παραστάσεις (2 σχολεία συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση μια κοινής παράστασης). Για λόγους προφύλαξης και τηρώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, όλες οι μαθητικές ομάδες παρουσίασαν φορώντας μάσκες καθώς επίσης δεν υπήρχε κοινό. Το ευρύ κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις τις παραστάσεις διαδικτυακά μέσω ζωντανής μετάδοσης στο YouTube κανάλι της Science View (https://www.youtube.com/user/scienceview/videos), στο Second Life μέσω του εικονικού συνεδριακού κέντρου της Ελληνογερμανικής Αγωγής, και στο Facebook (https://www.facebook.com/learningsciencethroughtheater/videos/?ref=page_internal). Συνολικά, την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα 2000 άτομα. Επίσης για τους συνοδούς, γονείς και φίλους που βρισκόντουσαν στο χώρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος ζωντανής παρακολούθησης από οθόνες.

Η τελική εκδήλωση για την παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων και προσπαθειών των μαθητικών ομάδων που είχαν επιλέξει να συμμετέχουν με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 9-10 Απριλίου, διαδικτυακά. Στις 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση όλων των βίντεο των μαθητικών ομάδων. Στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση με όλους τους εκπροσώπους των μαθητικών ομάδων (εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι μαθητών) οι οποίοι και παρουσίασαν σύντομα την δουλεία τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς (συναντήσεις διαδικτυακές, εναλλακτικές λύσεις και δημιουργικές ιδέες για την επίτευξη των στόχων της κάθε ομάδας). Η εκδήλωση μεταδόθηκε μέσω zoom, YouTube (https://www.youtube.com/user/scienceview/videos),  Second Life και Facebook (https://www.facebook.com/learningsciencethroughtheater/videos/?ref=page_internal) και την παρακολούθησαν πάνω από 4000 άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Διοργάνωση 2022-2023

Μετά από 9 χρόνια συνεχούς εφαρμογής της δράσης, το «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το Θέατρο» έχει πλέον καθιερωθεί σε πληθώρα σχολικών ομάδων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν σταθερή παρουσία κάθε χρονιά. Πολλοί από αυτούς γίνονται πρεσβευτές της δράσης είτε απευθυνόμενοι για συνεργασία σε άλλα σχολεία της περιοχής τους είτε εμπλέκοντας μαθητές, συναδέλφους, γονείς και τοπική κοινωνία από το νέο σχολικό περιβάλλον που υπηρετούν.

Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν φέτος ακολούθησαν το πλάνο εφαρμογής και δημιούργησαν θεατρικές παραστάσεις πάνω σε έννοιες των θετικών επιστημών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Κατασκευή και δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας,
  • Ζύγιση και ογκομέτρηση,
  • Διαφορές των μεγεθών μάζας και βάρους,
  • Περιοδικός πίνακας,
  • Φαινόμενα φωτός, αντανάκλασης και αντικαθρεφτισμού,
  • Σύμπαν και αστρονομία,
  • DNA,
  • Κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πλέον κάθε χρονιά υπάρχει κι από μια συνεργασία όμορων σχολικών μονάδων συχνά διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας. Κατά τα λεγόμενα των ίδιων των εκπαιδευτικών η σύμπραξη σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι κάτι που σπάνια συμβαίνει, αλλά η δεδομένη επιτυχία της μέσα από την δράση ανοίγει νέους ορίζοντες για το κάθε σχολείο.

Eκδήλωση Αθήνας 1 – 2 Απριλίου 2023

Ποιες ιστορίες έρωτα, φθόνου και υπεροψίας μπορεί να κρύβει το Περιοδικό Βασίλειο; Ποιος είναι τελικά ο Βασιλιάς του και τι μυστικά έχει; Έχετε παρευρεθεί ποτέ σε ένα Science Supper; Ποιες οι διαφορές μάζας και βάρους; Πώς ένα κλειστό λουνα παρκ μπορεί να μετατραπεί σε escape room επιστήμης; Και τελικά τι σχέση έχουν μεταξύ τους ο Φάινμαν, ο Αρχιμήδης, ο Λαβουαζιέ, η Μαρί Κιουρί, ο Παπανικολάου, αλλά και ο Ντα Βίντσι, ο Τέσλα,  ο Γαλιλαίος, ο Χόκινγκ,  ο Αϊνστάιν, ο Δαρβίνος, η Υπατία;

Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα που μας παρουσίασαν στην σκηνή της Ελληνογερμανικής Αγωγής οι 8 σχολικές ομάδες που συμμετείχαν στη ζωντανή εκδήλωση, αποτέλεσμα των προσπαθειών τους όλη τη σχολική χρονιά μέσα από την εφαρμογή της δράσης μας και της παιδαγωγικής προσέγγισης που αυτή προτείνει.

Φέτος, μετά από 3 χρόνια απουσίας, η εκδήλωση ήταν και πάλι ανοιχτή για το ευρύ κοινό (γονείς, συμμαθητές, φίλοι, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί) γεγονός που συνέβαλε ακόμη περισσότερο στη δημιουργία ενός κλίματος γιορτής της επιστήμης. Ο χώρος της εκδήλωσης αποτέλεσε σημείο ανταλλαγής δημιουργικών πρακτικών αλλά και ευγενούς άμιλλας όπου οι μαθητές εκτέθηκαν και πάλι στο ευρύ κοινό, κάνοντάς μας κοινωνούς της επιστημονικής γνώσης που απέκτησαν καθ’όλη τη διάρκεια ενασχόλησής τους με τη δράση. Το κοινό που παρακολούθησε δια ζώσης τις παραστάσεις ήταν περί τα 400 άτομα.

Παράλληλα και οι 2 μέρες της εκδήλωσης μεταδίδονταν διαδικτυακά μέσα από το κανάλι της Science View στο YouTube (https://www.youtube.com/@scienceview/streams), αλλά και στο Facebook (https://www.facebook.com/learningsciencethroughtheater/videos/?ref=page_internal). Συνολικά, την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 2000 άτομα.

Διαδικτυακή Eκδήλωση 29 – 30 Απριλίου 2023

Η τελική εκδήλωση για την παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων και προσπαθειών των μαθητικών ομάδων που είχαν επιλέξει να συμμετέχουν με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου, διαδικτυακά. Στις 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βίντεο των μαθητικών ομάδων ενώ στις 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση με όλους τους εκπροσώπους των μαθητικών ομάδων (εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι μαθητών) οι οποίοι και παρουσίασαν σύντομα την δουλεία τους και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς (συναντήσεις διαδικτυακές, εναλλακτικές λύσεις και δημιουργικές ιδέες για την επίτευξη των στόχων της κάθε ομάδας).

Η διαδικτυακή εκδήλωση, που μετασχηματίστηκε στη τρέχουσα μορφή της λόγω των δυσκολιών της πανδημίας, αποτελεί τα τελευταία 3 χρόνια τόπο συνάντησης, συζήτησης, ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών, ουσιαστικής κριτικής, ζυμώσεων και προτάσεων βελτίωσης της καθημερινής παιδαγωγικής πρακτικής, ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς διαφορετικών ηλικιών, βαθμίδων, ειδικοτήτων και γεωγραφικών / κοινωνικών συνθηκών.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε μέσω zoom, YouTube (https://www.youtube.com/@scienceview/streams) και Facebook (https://www.facebook.com/learningsciencethroughtheater/videos/?ref=page_internal) και την παρακολούθησαν πάνω από 2500 άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ