Μενέλαος Σωτηρίου

IMG_20150826_115743

Σχετικά με μένα

Ο κ. Μενέλαος Σωτηρίου (BSc Mathematics,) ,) δραστηριοποιείται στο χώρο της επιστημονικής δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας της επιστήμης με 20 χρόνια διεθνούς εργασιακής εμπειρίας. Έχει Master στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας και σήμερα εργάζεται στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης παρέχοντας επίσης εκπαίδευση σε ερευνητικές ομάδες για το πώς να επικοινωνούν τα αποτελέσματά τους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα έργα.
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην επικοινωνία της επιστήμης και των αποτελεσμάτων της στο ευρύ κοινό με έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης θετικών επιστημών όπου και έχει συμμετάσχει σε αρκετά έργα (εθνικά και διεθνή). Είναι ο εμπνευστής της ελληνικής εκπαιδευτικής δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη Μέσα από το Θέατρο» (www.lstt.eu) ενώ συνεργάζεται με τον Παιδαγωγικό Τομέα του Τμήματος Φιλοσοφιας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε αρκετές ερευνητικές πρωτοβουλίες. Είναι ο εθνικός συντονιστής της δράσης Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης η όποία αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού έργου που διεξάγεται σε 16 χώρες ανά την Ευρώπη. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από την ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και των τηλεπικοινωνιών, για περισσότερους από 40 δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Τα τελευταία 16 χρόνια συντονίζει και οργανώνει ευρωπαϊκά και εθνικά έργα για διαφόρους φορείς (συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών ιδρυμάτων) κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 35 ευρωπαϊκά έργα στα προγράμματα SiS, SSH, ICT, Research for the Benefit of SME’s. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε δραστηριότητες δικτύωσης καθώς ήταν ο συντονιστής του έργου EUROSiS που είναι το δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το Πρόγραμμα SiS. Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου είχε διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις διαμεσολάβησης καθώς και ενημερωτικές/εκπαιδευτικές ημερίδες σχετικά με τη συμμετοχή φορέων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συμπεριλαμβάνεται στην βάση δεδομένων των αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (HORIZON 2020) καθώς και σε αυτή του Science Foundation of Ireland ενώ επίσης έχει λάβει μέρος σε αρκετές συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ειδικός σε θέματα επιστημονικής επικοινωνίας και δημοσιογραφίας.
Είναι ο Πρόεδρος της Science View, της ελληνικής ένωσης επικοινωνιολόγων, συγγραφέων και δημοσιογράφων επιστήμης, (www.scienceview.gr) και ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2011 – 2015) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Δημοσιογραφίας Επιστήμης (EUSJA – www.eusja.org) ενώ από τον Αύγουστο του 2016 είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Center forCreativitiesArts and Science Education (CASE – http://casecenter.no/). Επίσης ήταν σύμβουλος έκδοσης του ηλεκτρονικού περιοδικού “Ε&Τ” για την έρευνα και την τεχνολογία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

e-mail: sotiriou@scienceview.gr