Με λίγα λόγια
Η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία κάθε χρονιά με διάφορους φορείς. Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων τους. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT (www.creatit-project.eu) ενώ στηρίζεται στις αρχές των διερευνητικών μεθόδων μάθησης των θετικών επιστημών (Inquiry Based Science Education) καθώς και στο παιδαγωγικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου CREATIONS (http://creations-project.eu/). Αποτέλεσε έναν από τους επιταχυντές (accelerators) του Ευρωπαϊκού έργου Open Schools for Open Societies (OSOS) (http://www.openschools.eu/) που έχουν εγκριθεί και προτείνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως Εθνικού Συντονιστή για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετείχαν στο έργο. Κατά τη διάρκεια του έργου OSOS, προσαρμόστηκε στο προτεινόμενο μοντέλο των ανοιχτών στην κοινωνία σχολείων (OSOS Open Schooling Model). Ήταν μέσα στους πρώτους 20 επιταχυντές (από τους 69 προτεινόμενους) που επέλεξαν τα σχολεία που συμμετείχαν στο έργο (1200 σχολεία από 13 χώρες). Αποτελεί επίσης μία από τις περιπτώσεις εφαρμογής σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού έργου Creativity, Art and Science in Primary Education (CASE) (http://www.project-case.eu/) και δραστηριότητα που είχε συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό έργο CREATEskills (http://createskills.eu/ ) για την ανάπτυξη και προώθηση των STEM στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την προηγούμενη χρονιά υποστηρίχθηκε από τα έργα NEXT STEP, GSO4SCHOOL, DOTS, ενώ φέτος από τα έργα SciCultureD, Learning from the Extremes και Road-STEAMer.
To 2018 απονεμήθηκε στη Science View το Βραβείο ΕΠΙ2 2018 στην κατηγορία Δράσεις & Καμπάνιες Ευαισθητοποίησης, για τη δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο». Τα Βραβεία ΕΠΙ2, διοργανώνονται στο πλαίσιο του Athens Science Festival με σκοπό να επιβραβεύσουν ένα ευρύ φάσμα επικοινωνιακών ενεργειών οι οποίες απευθύνονται τόσο στο ειδικό κοινό που ενδιαφέρεται για το αντικείμενο, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Το 2023 η δράση επιλέχτηκε στους 50 finalist για το Falling Walls Engage Event μέσα από 207 συμμετοχές στην κατηγορία Science Engagement και θα παρουσιαστούν στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Falling Walls (https://falling-walls.com/) και του Falling Walls Science Summit (https://falling-walls.com/science-summit/) τον Νοέμβριο του 2023, στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Διοργάνωση όπου συναντώνται τα πιο λαμπρά μυαλά στην επιστήμη, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της δράσης μας, οι μαθητές καλούνται να υλοποιήσουν μια θεατρική παράσταση σχετική με επιστημονικά θέματα και να μάθουν θετικές επιστήμες με δημιουργικό τρόπο.
Οι επιμέρους στόχοι της δράσης, οι οποίοι έχουν ως κεντρικό άξονα τη διεπιστημονική διασύνδεση των θετικών επιστημών με εκφάνσεις της τέχνης με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις θετικές επιστήμες, αφορούν τόσο τους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς.
Ειδικότερα, μέσω της δράσης, οι μαθητές:
- κατανοούν επιστημονικές έννοιες και φαινόμενα
- αναπτύσσουν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας
- συμμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση επιστημονικών εννοιών
- αναπτύσσουν δημιουργικές και κριτικές δεξιότητες
- έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τα εγγενή κίνητρά τους και τα κίνητρα σταδιοδρομίας στις θετικές επιστήμες
- συμμετέχουν σε δραστηριότητες διάδοσης για την προώθηση και την υποστήριξη της παράστασής τους, φέρνοντας το σχολείο πιο κοντά στην κοινωνία
- αναπτύσσουν επιχειρηματικές και κοινωνικές δεξιότητες
- γίνονται μέλη μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεργάζεται, ανταλλάσσει απόψεις και υλικό
Οι εκπαιδευτικοί:
- εξελίσσονται επαγγελματικά
- εκπαιδεύονται σε νέες μεθοδολογίες για τη διδακτική των θετικών επιστημών μέσω επιμορφωτικών εργαστηρίων και θερινών/χειμερινών σχολείων
- γίνονται μέλη μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής κοινότητας που συνεργάζεται, ανταλλάσσει απόψεις και καλές πρακτικές για τη διδασκαλία των θετικών επιστημών
- γίνονται συν-δημιουργοί εκπαιδευτικού υλικού